Termenii și condițiile de utilizare sau next, next, next...
Perioada de pandemie și stilul de viață cotidiană au dus la o accelerare a digitalizării și implicit a comerțului online, dar termenii și condițiile sunt despre mai mult, sunt despre drepturile utilizatorilor în mediul online.
Mulți ani la rând utilizatorii au fost bombardați cu informații nesolicitate, au întâmpinat probleme în soluționarea problemelor legate de produsele primate sau produsele necorespunzătoare și asta pentru că realizau acțiuni online fără a se documenta sau fără să înțeleagă termeni si conditii site pe care îi acceptă tăcit.
Recent, noile norme ale Uniunii Europene impun mult mai multă transparență în datele stocate și prelucrate, impun standarde în comerțul online și oferă mai multe drepturi utilizatorilor.
Cum toți stăm rău la capitolul timp și de cele mai multe ori apelăm la comerțul digital pentru că ne este mai ușor să ajungem la un număr mare de magazine cu doar câteva click-uri, dar tot din lipsă de timp ajungem să citim foarte rar conținutul termenilor și condițiilor de utilizare a acestor magazine online, implicit nu știm exact care sunt drepturile și obligațiile noastre.
Printre cele mai importante drepturi în comerțul online sunt:
- Transparență și claritate în descrierea produselor și prețurile acestora.
- Explicarea taxelor incluse și eliminarea suprataxării pentru servicii incluse în mod implicit.
- Libertatea de a returna un produs fără o justificare anume pentru o perioadă de 14 zile.
- Dreptul ca datele furnizate să fie stocate și prelucrate în siguranță.
- Posibilitatea de a solicita, vedea și schimba oricând acordul oferit pentru comunicarea comercială.
- Garanția livrării produsului comandat și nu ceva asemănător sau care să nu corespundă descrierii prezentate pe site.
Toate acestea sunt incluse și în termeni si conditii site. În momentul în care tu dai next, next, next … îți dai acordul pentru toate informațiile și condițiile incluse în aceste documente și asta face dificilă soluționarea unor situații mai puțin corecte sau bune.
Este adevărat că acești termeni și condiții trebuie să se încadreze în anumite standarde europene, dar este mai bine să arunci o privire până să apeși “Continuă”.