Banca Națională a Moldovei a majorat rata de bază
În articolul de astăzi ne-am propus să discutăm despre rata de bază și anume ce este aceasta și ce impact are asupra inflației.
Ce este rata de bază?
Rata de bază este rata aplicată de Banca Națională a Moldovei pentru principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt. În urma evaluării balanței riscurilor interne și externe și a perspectivelor inflației pe termen scurt și mediu, BNM a hotărât să crească rata de bază cu 3 puncte procentuale, până la 15,5% anual.
Cum va acționa majorarea dată?
Această creștere ar trebui să conducă la o scădere a ratei inflației, care a ajuns la 27,07%. Octavian Armașu, șeful Băncii Naționale, a comentat această decizie bazându-se pe noua prognoză a inflației, care este cauzată de consecințele crizei pandemice și de situația geo-politică instabilă din regiune, care a afectat semnificativ situația socio-economică globală.
Impactul asupra populației
Procesele inflaționiste se bazează pe creșterea prețurilor mondiale la resursele energetice și produsele alimentare, precum și pe o serie de probleme specifice țării noastre. Creșterea ratei de bază are ca scop reducerea creșterii creditelor de consum, care are în prezent un puternic efect pro-inflaționist.
Impactul asupra mediului de afaceri
De asemenea, politica monetară urmărește să reducă din presiunea inflaționistă asupra economiei țării și să o ajute să revină mai rapid la un echilibru. Dacă prețurile sunt stabile, întreprinderile nu riscă să interpreteze greșit modificările nivelului general al prețurilor și pot lua decizii de investiții sănătoase. În plus, incertitudinea cu privire la rata inflației poate determina companiile să ia decizii incorecte în ceea ce ține de procesul de angajare.
Inflația în Moldova
Unii dintre factorii care stau la baza procesului inflaționist pot fi: creștere consumului și a investițiilor, creștere costului de producție (energie, gaz). Rata medie anuală a inflației continuă să crească într-un ritm rapid, atingând un nivel de 27,07 la sută. Accelerarea prețurilor s-a produs ca urmare a creșterii cotațiilor internaționale și regionale la resursele alimentare și energetice, ceea ce a dus la creșterea prețurilor acestora pe piața internă și la ajustarea tarifelor la gaze, electricitate și căldură.
Ce se va întâmpla în continuare
Banca Națională monitorizează cu atenție procesul inflaționist, inclusiv factorii și riscurile însoțitoare, și va ajusta la timp instrumentele de politică monetară pentru a atinge obiectivul fundamental de asigurare și menținere a stabilității prețurilor. Prognoza arată că rata anuală a inflației va crește până în trimestrul III al anului 2022, când va atinge nivelul maxim, după care va începe un trend descendent.