Sfaturi pentru a evita risipa alimentară

Hai să explorăm puțin care ne sunt oportunitățile pentru a evita risipa alimentară și astfel pentru a optimiza bugetele familiei.

Toți iubim mâncarea, facem și câte 100 de km doar pentru că ne dorim să servim iar un fel de mâncare care ne-a impresionat în trecut, primul lucru pe care îl povestim din concediu este ce preparate am încercat și cu ce ne-au cucerit.

Studiile arată că aproximativ o treime din alimentele produse pentru consum (aproximativ 100 kg per consumator la nivel European) sunt aruncate. Știai că această cantitate ar putea să hrănească peste 200 de milioane de oameni flămânzi?

Hai să explorăm puțin care ne sunt oportunitățile pentru a evita risipa alimentară și astfel pentru a optimiza bugetele familiei.

Planifică ce vrei să pregătești pentru un orizont de 3-4 zile. Dacă îți planifici ce vrei să pregătești o să îți fie mai ușor să faci o listă de ingredient și să exploatezi la maxim ingredientele. Nu mereu poți lua o cantitate fixă dintr-un anumit ingredient, motiv pentru care, prin planificare, o să ai posibilitatea să folosești cantitatea rămasă pentru următoarea rețetă.

Nu pleca niciodată la cumpărături fără să ai o listă cu ce vrei să cumperi sau cu cei ai prin frigider. Ajunși în magazine ne trezim că simțurile noastre sunt asaltate de toate produsele aflate pe raft, parcă am vrea câte puțin din fiecare și parcă ni se face poftă să încercăm cel putin 4-5 rețete noi în ziua respectivă. O listă te poate ajuta să rămâi focusat pe ce ți-ai propus să pregătești și te ajută să termini si mai repede turul magazinului.

Păstrează mâncarea mai mult prin congelare. Dacă ai gătit o cantitate mai mare și ești conștient că nu vei mânca tot în cele 3 zile, pune și congelează mâncare în porții mici, astfel vei putea decongela doar cât folosești și acest obicei te va ajuta atunci când ești prea obosit să mai gătești.

Organizați frigiderul. Sună corporatist și poate ușor obositor, dar sunt numeroase situații în care produsele cu dată de expirare mai apropiată ajung în spate pe rafturile frigiderului și îți amintești de el abia când acesta a expirat. În contabilitate există un sistem de gestionare a stocurilor în care se aplică principiul “Primul venit, primul ieșit”, nu strică să îl aplicăm și noi în gestionarea stocurilor de alimente.

Ai grijă la depozitare. Fiecare aliment are nevoie de un alt stil de depozitare, dacă aceste cerințe nu sunt respectate riscați ca produsele să se degradeze și să nu le mai puteți folosi.

Verifică produsele. Dacă obișnuiești să cumperi online îți recomandăm să verifici produsele atunci când le primești pentru a evita recepționarea unor produse expirate sau stricate.

Risipa alimentară este o problemă gravă pentru mediu și pentru bugetele fiecăruia dintre noi și cel mai trist lucru este că mulți nici nu ne dăm seama că facem acest lucru.

Obiceiurile financiare sănătoase nu se referă doar la investițiile pe care le facem sau la cum să avem conturi de economii cu cât mai multe zerouri, obiceiurile financiare sănătoase vin din educarea ticurilor noastre financiare zilnice, prin corectarea risipei de orice fel.

E frumos să sharuiești cu prietenii