Cum îți educi copilul pentru a avea o conduită financiară corectă ca adult?

Educația financiară se poate învăța la orice vârstă. Educația financiară se face încă din primii ani de viață ai celui mic, nu trebuie să așteptăm să ajungă la liceu pentru a face primii pași în direcția unui comportament financiar echilibrat și responsabil.

Se zice că cei mici copiază tot ce văd și încearcă să fie o copie fidelă a părinților, lucru care ne ajută și mai mult să îi modelăm corect și să îi ajutăm să învețe obiceiuri sănătoase. 

Care sunt principalele lucruri pe care i le poți explica copilului tău?

  1. Banii sunt limitați și câștigați prin muncă. Copilul trebuie învățat că banii pe care îi câștigăm prin prestarea de diverse servicii, în acele ore în care suntem la muncă, sunt limitați și trebuie să fie folosiți în mod corect pentru a nu ajunge să ai datorii de la o lună la alta. Cheltuie doar cât îți permiți și încearcă să îți faci un plan pentru toată luna.

  2. Este bine să economisești. Economia nu înseamnă privarea copilului de la lucruri esențiale, înseamnă să cheltui responsabil, să renunți la obiceiurile nesănătoase și să ai mereu un plan de achiziție înainte să te arunci în cumpărături mai importante. Este cunoscut faptul că un comportament financiar sănătos înseamnă să reușești să economisești măcar 10% din veniturile lunare. Acest lucru te va ajuta să nu resimți presiunea financiară atunci când apar cheltuieli neprevăzute.

  3.  Regula “măsoară de 2 ori și taie o singură dată”. De cele mai multe ori ne trezim în fața unor dorințe transformate în nevoi urgente. Cel mic este tentat să își dorească mereu altă jucărie, o altă cărticică, o bicicletă nouă pentru că este de altă culoare și să facă din această dorință o nevoie primordială. Ne putem învăța copilul cu un buget lunar alocat pentru dorințele lui, putem să îi explicăm că din bugetul familiei am alocat lunar suma de x lei și că el este cel care decide cum va aloca această sumă, pentru o jucărie pe care o are deja pe altă culoare, pentru o jucărie nouă pe care nu prea știe dacă își dorește să o cumpere sau poate strânge banii pentru ceva ce costă mai mult și îi va aduce o bucurie mai mare.

  4.  Pentru ce sunt folosiți banii? Există momente când copiii nu înțeleg pentru ce sunt folosiți banii, ei percep lucrurile din jur ca fiind acolo de când se știu și nu își dau seama că ele au fost cumpărate. Este bine să le povestim cum am strâns bani pentru mașină, cum mașina merge cu benzină și cum trebuie reparată uneori, cum ieșitul la locul de joacă înseamnă că trebuie să trecem și să alimentăm și chiar dacă pare că ieșitul este gratuit, noi trebuie să plătim pentru benzina folosită pentru deplasare.

  5. Educație prin joacă. Nu încerca să îi predai lecții ca la scoală, să îi citești din cărți despre economia pe înțelesul copiilor sau cine știe ce alte lucrări științifice, încearcă să te joci “azi mergem la magazine” sau orice role play care implică achiziția / vânzarea de bunuri / servicii. Dacă vorbim deja de copii mai mari, poate este bine să îi faci o pușculiță și să îl înveți pe adolescent ce înseamnă cash flow. Sună pompos, dar fiecare copil gestionează un buget lunar și este bine să învețe și termeni mai aplicați în viața cotidiană, așa îi va fi mai ușor să se adapteze la viitorul loc de muncă.

  6. Investițiile profitabile și eșecul. Chiar dacă pare banal, celebrul joc Monopoly ne învață de mici ce înseamnă să faci investiții, cum să gestionezi un buget, cum să negociezi și cum să faci față eșecului. Alocă timp copilului tău și învățați prin joacă.

Investind în educația financiară a copilului nostru vom vedea că în timp scad întrebările despre bani, dorințele nejustificate sau poate chiar “tăvălitul pe jos” în magazine și îi vom oferi o bază pentru o educație financiară sănătoasă.

E frumos să sharuiești cu prietenii