Cine poate beneficia de un credit ipotecar

Fiecare visează la propria casă, dar nu toată lumea are fondurile necesare pentru a o cumpăra. Drept urmare, unii oameni sunt nevoiți să aplice pentru un credit ipotecar, însă, din păcate, nu la toți li se acordă. Astăzi, vom discuta despre categoriile de persoane care pot obține credite imobiliare.

Ți-ai găsit apartamentul sau casa de vis și vrei să o cumperi. Este bine dacă ai banii tăi și nu vei lua un credit ipotecar. Dar, dacă totuși ești nevoit să apelezi la o organizație de credit pentru a contracta un împrumut, atunci trebuie să știi din timp dacă ești eligibil sau nu. Fiecare instituție de creditare, are propriile sale cerințe, în ceea ce privește creditele imobiliare.

1. Reşedinţa în Republica Moldova

Pot solicita un credit ipotecat cetățeni ai Republicii Moldova, cetățeni străini sau apatrizi cu domiciliul permanent în Republica Moldova, care au buletin de identitate corespunzător, eliberată de autoritățile competente ale țării, valabil la momentul solicitării unui împrumut. Însă, există și organizații, care acordă împrumuturi strict cetățenilor țării, fără careva excepții.

2. Vârsta și statutul social

În mediu, vârsta pentru a obține un credit imobiliar este de la 18 la 70 de ani, sau până la pensionare (termenul maxim de rambursare a creditului). De asemenea, se ține cont și de starea familială, numărul de persoane la întreținere.

3. Angajarea oficială și solvabilitatea

Una dintre principalele condiții pentru obținerea unui credit ipotecar este angajarea oficială în câmpul muncii, și nu mai puțin de 4 luni (în unele cazuri chiar și 6 luni). Venitul lunar trebuie să fie stabil și suficient pentru a achita plățile lunare ale împrumutului. Plățile lunare variază în funcție de valoarea și termenul creditului. De asemenea, unele organizații solicită o contribuție bănească din partea cumpărătorului, care variază între 10 - 30% din valoarea totală a imobilului.

4. Istoria de credit

După cum am vorbit și în articolul precedent, istoricul de credit afectează în mod direct, dacă obții sau nu un împrumut. Dacă nu ai avut datorii la împrumuturile anterioare, atunci acesta este un punct în favoarea ta, că să poți obține un împrumut.

5. Actele de proprietate

Pentru obținerea unui credit ipotecar, este nevoie să oferi garanții. Ca gaj, poate fi folosit imobilul pentru care soliciți împrumutul sau alte proprietăți/imobile care îți aparțin. Pentru asta este necesar de prezentat un extras de la ASP, ca dovadă că imobilul folosit ca gaj nu este sub sechestru și tu ești unicul proprietar. Plus, va fi necesar și un raport de evaluare a proprietății propusă ca garanție.

E frumos să sharuiești cu prietenii