Psihologia banilor
Cu toții suntem conectați diferit. Pasiunile, fricile și visele noastre sunt diferite. Și când auzim cuvântul bani, toți avem gânduri și emoții unice. Înțelegerea psihologiei banilor ne va ajuta să fim conștienți de acele gânduri, emoții și comportamente.
Luăm sute de mici decizii în fiecare zi, care sunt influențate de psihologia banilor fără să ne dăm seama.
Psihologia banilor explorează modul în care banii circulă în economie și ce rol important joacă prejudecățile personale și factorii emoționali în deciziile noastre financiare, precum și cum să gândim mai rațional și să luăm decizii mai bune când este vorba de bani.
Finanțele personale joacă un rol important în viața fiecăruia. Dar, totuși oamenii discută rar despre bani și sunt precauți cu privire la subiect. Din acest motiv, de-a lungul anilor au apărut multe presupuneri și concepții greșite despre bani. Unii cred că a avea bani este rezultatul norocului sau că toți cei bogați și-au moștenit averea. Sau că bogăția aparține doar celor care distrug lumea și profită de pe urma invențiilor lor.
Dar acest lucru nu este adevărat! Banii sunt un activ universal care circulă în lume. Și tu poți deveni independent financiar dacă te decizi să aplici câteva metode pentru a-ți crește bunăstarea și a-ți schimba mentalitatea actuală. Dar mai întâi de toate trebuie să-ți recunoști situația financiară. Deciziile financiare preconcepute sunt cele care stau în calea dintre viața ta actuală și viața pe care ți-o dorești.
Succesul la bani nu este despre cunoștințe, IQ sau cât de bun ești la matematică. Este despre comportament, iar toată lumea este predispusă la anumite comportamente în comparație cu altele. Odată ce devii conștient de tendințele tale, poți folosi puterea propriei tale minți, gândurile și voința ta pentru a-ți schimba literalmente viața.
Modul în care psihologia îți afectează starea financiară
1. Cheltuiește sau economisește
Este destul de ușor pentru majoritatea oamenilor să stabilească dacă sunt cheltuitori sau economisitori. Când vine vorba de bani, cei care cheltuiesc întotdeauna văd și găsesc oportunități de a cheltui mai mulți bani.
Pe de altă parte, primul instinct al celui care economisește este să nu-și cheltuiască banii. Se simte mult mai bine atunci când banii sunt puși acolo, deoparte. Economisitorii au răbdare și sunt dispuși să aștepte înainte de a face o achiziție.
Ceea ce este periculos atât pentru cei care cheltuiesc, cât și pentru cei care economisesc - căderea în extreme. Dacă cheltuiești tot ce câștigi, vei falimenta. Și, dacă economisești tot ce câștigi, vei pierde o mulțime de evenimente distractive care îți pot aduce bucurie în viață.
2. Tocilar sau Suflet/Spirit liber
Tocilarii sunt buni la numărătoare. Le place să-și planifice bugetul până în cel mai mic detaliu, bucurându-se să vadă unde se duc banii în fiecare lună și să găsească modalități de a-i face să funcționeze și mai bine.
Spiritele libere... Petrecere, deci petrecere! Nu se lasă prea prinși de detalii și acest lucru îi eliberează pentru a se bucura de viață. Pentru ei, simplul cuvânt „buget” poate provoca urticarie, iar cumpărăturile și divertismentul este în esență limbajul lor de dragoste. Le place să trăiască viața la maxim!
Tocilarii au nevoie de un spirit liber lângă ei, pentru a planifica ceva bani și pentru alte necesități cum ar fi întâlniri, vacanțe sau petreceri cu ocazia zilei de naștere. Iar, spiritele libere au nevoie de tocilari pentru a crea/planifica un buget realist.
3. Siguranță sau statut
Ești motivat financiar de siguranță sau statut? Pentru a afla acest lucru, poate fi necesar să faci o autoanaliză. Fii sincer cu tine când te gândești la ceea ce te motivează atunci când cheltuiești sau economisești. Această parte este cheia pentru a face ca psihologia banilor să funcționeze pentru tine.
Oamenii care apreciază siguranța, își doresc siguranța pe care o pot oferi banii. Vor să știe că pot supraviețui în cazul unei pierderi a locului de muncă, a unei urgențe medicale sau chiar a unei scăderi a veniturilor. Dacă ești o persoană pentru siguranță, trebuie să te ferești de a trăi în frică. Frica te poate împiedica să investești sau chiar să cheltuiești bani pe o pereche nouă de pantofi atunci când cea pe care o porți zilnic are o gaură în ea și în mod clar trebuie înlocuită.
Dacă pentru cineva banii înseamnă statutul, atunci ei așa măsoară succesul. Suma de bani pe care o au, influențează tipul de casă în care locuiesc, activitățile în care sunt implicați și capacitatea lor de a merge într-o vacanță de vis.
4. Familia și copilăria ta
Felul în care ți-ai auzit părinții vorbind despre bani – sau nu vorbind despre ei – a influențat cu siguranță atitudinea ta față de bani încă de la o vârstă fragedă.
Adevărul este că banii sunt doar o lupă, prin prisma căreia te vezi mai bun decât ești. Dacă ești amabil și generos, vei fi și mai amabil și generos cu banii. Dacă ești nepoliticos și egoist, vei fi și mai nepoliticos și egoist cu banii. Banii sunt doar un instrument și tu decizi ce să faci cu ei.