Organizațiile de creditare: ce sunt și cu ce diferă de bănci

Una dintre cele mai frecvente întrebări pe care le auzim de la clienți este: „Care este diferența dintre o organizație de creditare și o bancă?” Și pe bună dreptate - înainte de a alege o instituție financiară, ar trebui să vă asigurați că înțelegeți toate detaliile funcționalității fiecărui tip de organizație.

În sistemul financiar și de creditare modern există mai mulți subiecți: bănci, organizatiile de creditare nebancara, investitori privați. Fiecare dintre aceștia are specificul său, prin care făcând o analiză, puteți înțelege prin ce se deosebește o organizație de creditare de o bancă. 

Ce este o organizație de creditare nebancară? 

Organizațiile de creditare nebancară (OCN) sunt organizații reglementate de Comisia Națională a Pieței Financiare care acordă împrumuturi diferitor categorii de persoane cu vârsta cuprinsă între 17 și 70 de ani, care în mod tradițional nu au acces la surse majore de finanțare din partea sectorului bancar.

Microfinanțarea oferă oamenilor o oportunitate de a contracta în siguranță împrumuturi inteligente pentru cheltuieli personale, urgențe financiare sau pentru a începe o mică afacere.

Ca și alți creditori, ei percep o dobândă la împrumuturi și stabilesc grafice speciale de rambursare.

Potrivit statisticilor prezentate de Banca Mondială, peste 500 de milioane de oameni au beneficiat de servicii de microfinanțare.

Ce este o bancă?  

Banca - este o instituție financiară reglementată de banca centrală, în Moldova de Banca Națională a Moldovei. Rolul principal al băncilor este de a oferi depozite și credite. Însă, pe lângă acestea, mai au o gamă largă de produse și servicii, inclusiv: managementul activelor, schimb valutar, casete de siguranță și carduri bancare.

Care este diferența dintre o organizație de creditare nebancară și o bancă? 

  • Ca și o bancă, o organizație de microfinanțare oferă împrumuturi. Cu toate acestea, suma împrumuturilor este mai mică decât cea a băncilor.

  • Mărimea ratei dobânzii (dobânda la un împrumut luat de la o bancă va fi mai mică decât, de exemplu, de la o instituție de credit).

  • Termenul creditului (termenii pentru care se poate acorda un credit bancar sunt mult mai mari decât cei oferiți de alte companii).

  • Nivelul cerințelor pentru potențialii clienți (banca va solicita clienților săi un pachet complet de documente, un istoric de credit ideal etc., iar o organizație de credit poate să nu acorde nicio atenție acestor factori).

Reieșind din cele spuse, organizatiile de creditare nebancara sunt mai limitate în propriile abilități decât o structură bancară, dar aici este mult mai ușor să obții un împrumut pentru o persoană fizică.

La CreditPrime, clienții pot primi până la 100 000 de lei în două ore și doar cu buletinul de identitate. Vă îndemnăm să profitați de linia de credit până la 5 ani, timp în care puteți rambursa datoria și puteți reutiliza banii repetat, din limita de credit. Rata dobânzii se percepe doar pentru suma utilizată.

E frumos să sharuiești cu prietenii