Educația financiară — stabilirea obiectivelor financiare
Stabilirea obiectivelor financiare nu este o sarcină ușoară. Este greu să știi de unde să începi, când nu știi cum să faci asta. Studiind acest articol veți putea stabili obiective financiare realizabile, iar ulterior să urmăriți o creștere a veniturile dvs.
Obținerea independenței financiare este posibilă dacă vă stabiliți obiective financiare specifice, pe un anumit interval de timp. Iar, cel mai important factor în implementarea acestora este crearea și aplicarea unei strategii corecte.
5 pași pentru stabilirea obiectivelor financiare
- Ce vă doriți? Stabiliți-vă obiective mari, fiindcă ele nasc entuziasmul, inspirația care dau forțe spre realizare.
- În continuare, descrieți obiectivele dvs. Ele trebuie sa fie clare și specifice (8-10 enunțuri). Oamenii au o energie interioară și abilități extraordinare, deci trebuie să vă concentrați pe ceva specific și să faceți ca resursele dvs. să funcționeze. Dacă să prezentați creierului o dorință clară, în rezultat apar emoțiile. Emoțiile pozitive - provoacă acțiuni. Ca exemplu: vă doriți să acumulați suficienți bani pentru a cumpăra o bicicletă (și nu pur și simplu să începeți să economisiți bani).
- Bugetul - evaluați situația dvs. financiară la ziua de azi. Calculați și posibilele cheltuieli suplimentare.
- Elaborați planul financiar luând în considerare obiectivele dvs. și situația financiară reală. Ca o variantă poate fi următorul calcul: o bicicletă costă 10 000 de lei, aveți deja 5 000 de lei, ceea ce înseamnă că mai aveți nevoie de încă 5 000 de lei. Dacă economisiți 166 lei în fiecare zi, într-o lună veți avea o bicicletă nouă!
- Setați intervalul de timp când anume doriți să atingeți obiectivul propus. Data este de natură pur psihologică. Dar, nu uitați că realizarea bunăstării financiare este un obiectiv pe termen lung.
Pentru început stabiliți-vă mintal o mărire a venitului lunar cu 10 - 15%. Poate ar fi necesar de redus din cheltuieli sau de găsit o sursă de venit suplimentară, dvs. decideți cum anume vă veți atinge obiectivul financiar, important este rezultatul. Nu uitați că stabilirea corectă a obiectivelor financiare va asigura succesul financiar.
Deci, să pornim la drum. Gândiți-vă la ceva grandios și mare, dar începeți de la ceva mic!