Educația financiară — Cum să economisești bani lunar

Dacă nu ești încă obișnuit să economisești, cel mai probabil ideea de a strânge bani lună de lună ți se pare un lucru imposibil de realizat. În acest articol îți oferim câteva sfaturi financiare ce te vor ajuta să-ți creezi un cont de economii.

Dacă te-ai confruntat cu o urgență financiară — fie că ai avut nevoie de bani pentru a merge la dentist sau pentru a repara mașina, atunci știi cât de bine ți-ar fi prins să ai o sumă de bani deoparte. Cel mai probabil ți-ai propus de multe ori să economisești bani, însă de fiecare dată ai avut cheltuieli suplimentare (invitația la o nuntă sau poate o ieșire de câteva zile la munte) și ai amânat din nou, pentru luna următoare.

Pierderea jobului sau o problemă medicală sunt situații de impas financiar care se pot întâmpla oricui. Obiectivul de economisire ar trebui să fie acela de a putea trăi din banii puși deoparte între trei și șase luni.

Care sunt veniturile și cheltuielile tale?

Primul pas este acela de a avea o imagine cât se poate de clară a veniturilor și a cheltuielilor. Notează-le într-un tabel excel sau pur și simplu într-o pagină nouă din agendă.

  • Cheltuielile — Pe acestea le vei împărți în fixe (rata la bancă pentru creditul ipotecar / chiria, facturile pentru servicii comunale, abonamentul la sală / telefon mobil, s.a.) și variabile, cele care diferă de la lună la lună (mâncarea, îmbrăcămintea, divertismentul, hobby-uri s.a.);
  • Veniturile — După ce ai stabilit cât reprezintă cheltuielile tale fixe, ar trebui să ai ca și obiectiv alocarea a minim 10% din venitul net rămas (venit — cheltuieli fixe) către contul tău de economii. Când tragi linie la final, rămâi exact cu suma de bani în care ar trebui să te încadrezi până la următorul salariu.

Recomandare: Atunci când îți propui să economisești bani, este important să pornești cu un obiectiv, de exemplu, pui deoparte 10% din salariul tău net în fiecare lună.

Virează banii într-un cont de depozit imediat după ce a intrat salariul și nu la 2-3 săptămâni distanță, pentru că atunci s-ar putea să îți vină foarte greu, și iarăși vei ajunge să amâni momentul. De asemenea, poți avea ca și obiectiv să strângi bani pentru o vacanță mult dorită, într-o destinație exotică. Numai gândul la acele locuri minunate te va motiva suficient de tare cât să te ții de planul de economisire.

Trucuri pentru a economisi bani

1. Renegociază abonamentul la telefon.

2. Bea cafeaua acasă sau la job (nu o cumpăra de pe drum).

3. Gătește pentru a reduce mesele luate în oraș.

4. Evită pe cât de mult posibil cumpărăturile de impuls.

5. Mergi la supermarket doar cu o listă de cumpărături bine întocmită de acasă (nu te abate de la ea în magazin, în ciuda tentațiilor).

6. Cumpără produse marcă proprie a supermarketului.

7. Spală-ți singur(ă) mașina.

8. Vinde produsele pe care nu le mai folosești.

9. Renunță la obiceiuri precum fumatul, cola sau raftul de dulciuri.

10. Cercetează cât mai mult prețurile și informează-te atunci când îți planifici vacanța (nu te grăbi să cumperi prima ofertă, nu opta pentru cazări de lux și nu alege să pleci în plin sezon).

11. Înlocuiește mersul la sală cu sportul în aer liber.

12. Când îți dorești haine noi, nu te grăbi să ajungi în mall, acordă atenție și magazinelor simple.

13. Alege să faci cumpărături online, este foarte ușor să compari prețurile, în plus, este și mai avantajos financiar.

14. Încearcă să reduci deplasările cu mașina.

Recomandare: Poți încerca atât să economisești cu ajutorul sfaturilor prezentate mai sus, cât și să încerci să obții un venit suplimentar dintr-un mic business, ca de exemplu fotografie, make-up sau altele.

În plus, nu uita că, dacă se întâmplă totuși să te confrunți cu o urgență financiară, noi, echipa CreditPrime, îți putem oferi un împrumut rapid online.

E frumos să sharuiești cu prietenii