Economisire sau investiții

Economisire sau investiții, ce ai alege tu? Citește articolul de mai jos, și vezi care din aceste două obiceiuri financiare îți pot asigura stabilitate și bunăstare.

Administrarea bugetelor familiei se aseamană cu administrarea unui business, obiectivul inițial poate să fie stabilitatea între cheltuieli și venituri, dar obiectivul principal poate să fie și generarea de venituri pasive, fără prea mare efort personal.

Este dificil să alegi exact care sunt cele mai bune variante pentru gestionarea corectă a banilor, fluctuațiile din piață, instabilitatea politică și riscurile ce vin din sectoare precum cel imobiliar, nu ajută deloc în luarea deciziilor financiare sigure.

Analizând contextul actual și anume instrumente de economisire si investire, mulți oscilează între economisire sau investirea banilor, și între stabilitate și prosperitate. Atunci când te gândești la un cont de economii ești sigur că banii sunt în siguranță într-o bancă, ai acces rapid la ei și aceștia generează și o mică dobândă care, pe termen lung, ar putea însemna o mică creștere a valorii contului. În acest moment, guvernele mai multor țări în colaborare cu bănci locale sau mondiale, încearcă să stimuleze economisirea oferind dobânzi mari și promisiunea stabilității conturilor, acest lucru se întâmplă și pentru a scoate din piață bani pentru a stabiliza inflația.

Dacă ai un apetit puțin mai ridicat pentru a risca, nu ai nevoie să ai acces rapid la fonduri și ești dornic să folosești banii pentru a face alți bani, există numeroase modalități prin care să-ți gestionezi într-un mod dinamic banii. Poți merge în zona mai sigură și să achiziționezi titluri de stat și astfel să ai un risc scăzut sau moderat sau poți merge în zona de bursă și să achiziționezi acțiuni și obligațiuni.Bursa este în scădere și se spune că este un moment propice în care să cumperi acțiuni și să investești. Chiar dacă alegi să investești prudent și nu vrei să riști, randamentul banilor o să fie peste nivelul dobânzilor oferite de bănci

Cum iei decizia dacă să investești sau sa economisești?

Nu este simplu, trebuie să iei în calcul cât de mult ești dispus să riști acele fonduri, cât vrei să câștigi la final și câtă nevoie ai de lichidități.Dacă veniturile lunare nu îți oferă stabilitate și ești în situația în care trebuie să ai acces rapid la acești bani, cel mai bine este să economisești și să rămâi într-o zonă sigură. Dacă nu ești în scenariul în care ai nevoie de acces rapid la bani, atunci ești fericit că deja poți explora limitele personale și ce randament îți dorești de la sumele investite.

Dacă urmăm sfatul lui Warren Buffet care spune: „Nu îți pune toate ouăle într-un singur coș", vedem că putem face un mix între cele două concepte. Ca în cazul asigurărilor de viață și a pensiilor private, poți alege ce procent din banii disponibili îi investești în acțiuni mai riscante și ce sume vei economisi pentru a asigura accesul pe termen scurt la lichidități.

Există și numeroase persoane care investesc în achiziții imobiliare, achiziții de valută sau chiar aur. Ca și în cazurile de mai sus, trebuie analizată fluctuația piețelor și cât de rapid îți dorești să ai acces la lichidități.

Indiferent pe ce variantă îți dorești să mergi, este foarte important să faci un pas în direcția asta pentru că ambele sunt obiceiuri financiare foarte sănătoase și care îți pot asigura stabilitate și bunăstare în viitorul mai apropiat sau mai îndepărtat.

E frumos să sharuiești cu prietenii