Ce să faci în situația când escrocii au luat un credit pe numele tău

Imaginați-vă că într-o zi primiți un apel telefonic în care sunteți informat că aveți restanțe la un împrumut. Veți intra imediat în panică și apare întrebarea: cum, de unde? Doar nu ați luat nici un credit. Cum este posibil așa ceva?

Din păcate, uneori acest lucru este posibil și, dacă nu ai solicitat nici un împrumut, atunci escrocii, folosind datele personale, au luat un împrumut pe numele tău.

Acest lucru se poate întâmpla dacă buletinul de identitate a fost furat sau pierdut. Hoții se pot deghiza în identitatea ta și îți pot falsifica semnătura. Deci, în primul rând, dacă ai depistat lipsa documentului, contactează imediat poliția și scrie o declarație despre pierderea / furtul buletinului de identitate.

Multe companii care oferă împrumuturi, la sumele mici efectuează identificarea prin telefon. Documentele (o fotografie a buletinului de identitate și o fotografie a posesorului cu buletinul în mână) se solicită ca să fie trimise prin e-mail. Dacă veți avea la îndemână declarația despre pierderea buletinului, vă va fi mai ușor să demonstrați că nu ați fost implicat în acest lucru.

Ce trebuie să faci dacă escrocii au contractat un împrumut pe numele tău

1. Adresează-te la compania de creditare de la care a parvenit apelul și scrie o cerere. Poți solicita să ți se furnizeze toate dovezile că anume tu ai fost cel care a luat împrumutul. În caz contrar, ar trebui să fii eliberat de datorie.

2. Contactează poliția și explică în detalii problema. Scrie o cerere de fraudare. Furnizează toate documentele disponibile, astfel încât poliția să poată identifica rapid escrocii. Folosirea datelor personale ale altcuiva pentru a obține un împrumut este considerată o infracțiune.

Iată câteva sfaturi pentru a vă proteja de împrumuturi false în viitor:

  • nu dați buletinul de identitate nimănui și nu îl lăsați nicăieri ca garanție;
  • copia buletinului de identitate poate fi lăsată numai la organizații de încredere;
  • nu trimiteți fotografia buletinului de identitate persoanelor necunoscute;
  • utilizați datele buletinului numai pe site-urile oficiale;
  • nu dați datele prin telefon sau în rețelele sociale necunoscuților sau în grupuri neoficiale.
E frumos să sharuiești cu prietenii