Ce faci după ce ai plătit o datorie importantă?
Ce faci imediat după ce ți-ai plătit datoriile? Te ajutăm cu câteva recomandări financiare în articolul de astăzi.
A sosit și ziua aceea când în sfârșit savurezi victoria și constați cu fericire că ai achitat ultimul leuț rămas de rambursat pentru credit. Este o senzație de libertate minunată, acum când știi că toți banii pe care îi încasezi lunar sunt doar ai tăi și nu mai este cazul să îi împărți cu banca, de exemplu. A scapă de o datorie importantă, sau poate chiar de toate datoriile, constituie însă, paradoxal, și o mare provocare pentru viitor: riscul de a cădea din nou în capcana creditelor și îndatorării excesive.
Ce faci imediat după ce ți-ai plătit datoriile? Te ajutăm cu câteva recomandări financiare în următoarele rânduri. Ține cont de ele și nu va mai trebui să îți faci mari griji pe viitor, când vine vorba de buget și datorii.
1. Fă-ți un plan pe termen mediu
Analizează mai întâi ce anume te-a adus în situația din care tocmai ai reușit să te eliberezi, cu greu, în cine știe câte săptămâni sau luni. Poate ai avut nevoie de bani pentru o reparație urgentă la mașină sau achitarea asigurării obligatorii. Poate a trebuit să rezolvi rapid o problemă medicală apărută din senin. Toate astea se strâng rând pe rând, lună de lună și devin din ce în ce mai greu de gestionat financiar.
Soluția? Acum că ai scăpat de datorii, propuneți un plan de economisire. Pune bani deoparte la fiecare salariu încasat. Orice sumă, oricât de mică! Dar odată puși deoparte, uită de ei, uită că există! Fă acest lucru preț de câteva luni, și vei fi surprins cât de repede se va contura fondul tău de economii.
2. Verifică ce mai ai de achitat
Poate mai există alte datorii de care ai uitat? Niște bani împrumutați de la un amic acum 6 luni pe care poate nu ai apucat încă să îi returnezi și nu e frumos să îți afectezi prietenia, nu-i așa? Sau poate revizia la gaze sau de ce nu, un control medical mai costisitor pe care l-ai tot amânat de când te tot lupți cu datoriile? Pune-le pe toate pe listă și apoi organizează-le în funcție de priorități. Pentru o libertate financiară pe termen mediu și lung, este necesar ca mai întâi să stingi orice alte datorii restante. Doar așa poți începe de la zero.
3. Uită de cardul de credit
Bun, acum când soarele a reapărut pe strada ta și te simți iarăși stăpânul unic al venitului tău lunar, parcă îți vine să te răsplătești cu ceva, nu-i așa? Primul impuls este evident acela de a deschide repede portofelul și a scoate acel card de credit magic, prin care totul se achită într-o secundă și care îți aduce un așa mare zâmbet pe față cu fiecare nouă achiziție. Stop! Adu-ți aminte că tot așa ai ajuns mai devreme în situația de a strânge datorii mai mari decât puteai duce. Nu uita ca cardul de credit generează și costuri lunare.
4. Limitează-te la salariu
Odată rămas fără diverse surse de bani ce nu-ți aparțineau de fapt, provenite din cardurile de credit și cumpărături în rate, este momentul să reînveți să te limitezi la salariu. Poți lua o foaie și un pix, și trece într-o parte ce câștigi lunar, în cealaltă ceea ce plătești lunar (facturi, cheltuieli cu hrana, produse de curățenie etc). Câteva săptămâni de monitorizare a acestora îți vor crea o imagine concretă privind modelul tău de cheltuire a banilor. Astfel, îți vei da exact seama de unde ar putea apărea probleme pe viitor sau dacă este necesar să mai ajustezi din bugetul alocat anumitor categorii.
Și uite așa ar trebui să se facă lumină în ceea ce privește măsurile pe care este bine să le iei imediat după ce ai reușit să achiți o datorie importantă! Dacă te ții de treabă, va fi foarte simplu să nu mai ajungi din nou în situații în care să te îndatorezi peste măsură!