"Aduci un 10 la matematică, vei primi 50 lei!" sau despre banii de buzunar

Astăzi vom aborda un subiect foarte important: bani de buzunar pentru copii.

În majoritatea familiilor, primii bani de buzunar copiilor se dau la vârsta de 6-7 ani și, din păcate, acestui lucru nu i se acordă întotdeauna atenția cuvenită.

Cum să dai banii tăi unui copil, în așa fel încât să-l înveți să aprecieze „banii câștigați” și să-i folosească rațional?

Dați-i bani pentru necesități concrete. Și nu ar trebui să enumerați copilului banii de buzunar cu cuvintele „aceștia sunt pentru supă la școală”. În acest caz, copilul nu are ocazia să decidă singur pe ce vrea să-și cheltuiască banii, evaluându-și nevoile. Căci exact în asta constau regulile de bază pentru gestionarea finanțelor - în capacitatea de a evalua nevoile primare și secundare, de a planifica cheltuielile pentru ziua respectivă și chiar de a amâna ceva. De exemplu, procurarea unui joc nou.

Copilul trebuie să învețe să facă el însuși aceste calcule. Dacă vedeți că nu se descurcă, ajutați-l prin întrebări sugestive: „Ce ai dori să mănânci la prânz? Să calculăm cât ai nevoie ”,„ Poate vrei să economisești o sumă mică pentru un joc nou sau altceva? ” etc.

Este important să îi explicăm copilului cum peste un timp, cu ajutorul economiilor, va fi posibil să cumpere ceva. Calculați împreună de câți bani mai are nevoie pentru o jucărie dorită sau același joc distractiv.

Neapărat oferiți copilului libera alegere, la o anumită sumă pe săptămână. Lasați-l să-l cheltuiască suma dată pentru tot ceea ce consideră el potrivit, chiar dacă este vorba pur și simplu de chipsuri sau înghețată cu prietenii.

O altă regulă bună de utilizat este să nu îi dați bani în fiecare zi, ci o dată pe săptămână. Aceasta este una dintre cele mai bune modalități de a învăța copilul cum să calculeze cheltuielile. Desigur, nu din prima, dar imediat ce observați că copilul dvs. se descurcă bine cu sarcina de a planifica cheltuielile pentru ziua respectivă, puteți încerca să treceți la „următorul nivel”. 

Fiți pregătit pentru faptul, că prima dată, copiii vor cheltui banii din săptămâna respectivă prea devreme. Este în regulă, acesta este un moment necesar în procesul de învățare a gestionării banilor. Și aici este important să nu adăugați bani de buzunar suplimentari. Dacă totuși sunt cheltuieli obligatorii, de exemplu, transportul, atunci puteți, cum s-ar zice, să îi „împrumutați” din suma pentru săptămâna următoare, dar preîntâmpinați-l neapărat despre acest lucru.

Încurajați-l, dacă copilul vrea să ajute pe cineva, să servească pe cineva cu o înghețată sau să doneze o anumită sumă din economiile sale, de exemplu, unui adăpost pentru animale. Aici este important doar să îi explicați și să îi sugerați ce, unde și cum. Pe lângă obiceiurile financiare, astfel de acțiuni vor contribui la educația responsabilității sociale ale copilului și a calităților umane bune.

Desigur, doar dvs. vă cunoașteți copilul cel mai bine, așa că urmăriți caracterul și atitudinea lui față de bani și educați-i obiceiuri financiare sănătoase și corecte din copilărie!

E frumos să sharuiești cu prietenii